Olej z nasion konopi w gronie olejów roślinnych króluje pod względem wszechstronności zastosowań. Olej z nasion konopi siewnej ma naturalne właściwości antybakteryjne, a stosowany bezpośrednio na skórę ma działanie terapeutyczne, przeciwzapalne, regenerujące i przeciwświądowe przy wielu chorobach skórnych.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT są odpowiedzialne za wiele bardzo ważnych procesów w organizmie – budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, dostarczanie substancji odżywczych, wzmacnianie układu odpornościowego, zapobieganie zakażeniom. Ponadto zmniejsza stany zapalne, ból oraz obrzęk mięśni i stawów.

Olej z nasion konopnych ma doskonałe właściwości odżywcze, immunostymulujące, przeciwalergiczne, regeneracyjne, przeciwstarzeniowe, jak również emoliencyjne.

Chlorofil, który powoduje zielone zabarwienie oleju działa przeciwzapalnie i łagodząco. Zmniejsza wytwarzanie prozapalnych mediatorów oraz przyśpiesza ziarninowanie i regenerację błon śluzowych oraz skóry.

Bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (aż 81%) oraz kwasów nasyconych tworzy barierę chroniącą skórę przed czynnikami zewnętrznymi i utratą wody. Zawartość witamin A, D, E i K oraz minerałów wzmagają właściwości lecznicze i pielęgnacyjne oleju.

 

Przechowywanie

Olej konopny nie lubi ciepła, kontaktu z powietrzem oraz światła słonecznego. Po otwarciu bezwzględnie przechowuj go w lodówce i dokładnie zakręcaj butelkę.

Zastosowanie w kuchni

Olej z nasion konopi tłoczony na zimno nie nadaje się do podgrzewania. Jego delikatny orzechowy posmak idealnie wkomponuje się jako dodatek do sałatek, dipów, zup kremów oraz jako okrasa do kaszy, a także twarogu.

Zastosowanie w kosmetyce

-pomaga w uporaniu się ze stanami zapalnymi skóry i jej chorobami,
-stanowi naturalny nawilżacz dla skóry suchej, odwodnionej,
-łagodzi świąd, podrażnienia i zaczerwienienia,
-uelastycznia i nadaje połysk włosom,
-sprawdza się na skórze alergicznej i wrażliwej – wykazuje działanie hipoalergiczne,
posiada właściwości odżywcze, ujędrniające i łagodzące (np. po depilacji nóg i okolic intymnych),
-sprawdza się również na skórze tłustej i trądzikowej – reguluje wydzielanie sebum, bardzo dobrze się wchłania i działa przeciwtrądzikowo, jako maść relaksująca i odprężająca – dobry na obolałe mięśnie, stawy i ścięgna (np. po intensywnym wysiłku fizycznym lub w reumatoidalnym zapaleniu stawów),
-do skóry dojrzałej oraz do skóry z pierwszymi zmarszczkami – jako prewencja starzenia i ochrona przed postępującym czasem.

Źródło https://olejowyraj.pl/shop/oleje/89-30-olej-z-nasion-konopi.html